Η βρετανική κυβέρνηση έχει στόχο την πλήρη απομάκρυνση από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος έως το 2030, στοχεύοντας στη συνέχεια σε ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί ακολουθίες χρονικών προθεσμιών από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία (2025), η Γαλλία (2027), ο Καναδάς (2030) και η Γερμανία (2038), ενώ η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει σαφή χρονοδιάγραμμα.
Στην πορεία αυτής της μετάβασης, οι Βρετανοί έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει αποδειχθεί λιγότερο ρυπογόνο. Μάλιστα, το 2023, το φυσικό αέριο παρήγαγε περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού της χώρας, με το 25% να προέρχεται από αιολική ενέργεια και περίπου το 13% από πυρηνική ενέργεια.
Το κλείσιμο του σταθμού είναι συμβολικό και συνάμα προμηνύει την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper, ο σταθμός αναμένεται να διαλυθεί πλήρως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με σχέδια για την ίδρυση ενός νέου πόλου τεχνολογίας και ενέργειας χωρίς άνθρακα στην περιοχή.
«Η θέση του άνθρακα βρίσκεται πλέον στα βιβλία της ιστορίας», δήλωσε ο Τόνι Μπόσγουορθ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Φίλοι της Γης, προσθέτοντας ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η απομάκρυνση από το φυσικό αέριο, ενώ ο Νταγκ Παρ της Greenpeace UK επεσήμανε ότι η Βρετανία έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: newsbomb.gr