Ναυτικά γυμνάσια του Ιράν με Ρωσία και Ομάν στον Ινδικό Ωκεανό

Ναυτικά γυμνάσια του Ιράν με Ρωσία και Ομάν στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν έχει ξεκινήσει ναυτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Ομάν, καθώς και παρατηρητές από εννέα άλλες χώρες. Οι ασκήσεις, γνωστές ως «IMEX 2024», αποσκοπούν στην ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή και στη διεύρυνση της πολυμερούς συνεργασίας. Οι διοργανωτές επιθυμούν να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη ναυτιλία.

Στο πλαίσιο των γυμνασίων, οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν στρατηγικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας, θα προστατεύσουν τις θαλάσσιες οδούς και θα επεκτείνουν ανθρωπιστικά μέτρα. Επιπλέον, θα υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών που αφορά επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης.

Τα γυμνάσια διεξάγονται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, ιδίως λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα και των επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε απάντηση αυτών των περιφερειακών εντάσεων, το Ιράν έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, με την τελευταία να περιλαμβάνει κοινά γυμνάσια στον Κόλπο του Ομάν.

Οι χώρες που παρατηρούν τα τρέχοντα γυμνάσια περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τη Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και την Ταϊλάνδη.

Πηγή: newsbomb.gr