Ο μύθος του υψηλότερου βουνού στον κόσμο και οι απρόσμενοι αντίπαλοι του Έβερεστ

Ο μύθος του υψηλότερου βουνού στον κόσμο και οι απρόσμενοι αντίπαλοι του Έβερεστ
Είναι γνωστό ότι το Έβερεστ, με ύψος 8.849 μέτρων, αναγνωρίζεται ως το υψηλότερο βουνό του κόσμου, σε όρους μέτρησης από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Αυτό το επιβλητικό βουνό εκτείνεται στα σύνορα του Θιβέτ και του Νεπάλ. Όμως, όταν κάνουμε αναφορά στο ύψος ενός βουνού από τη βάση του έως την κορυφή, τότε το Έβερεστ δεν είναι κορυφαίο. Το βουνό Mauna Kea, ένα ανενεργό ηφαίστειο στην Χαβάη, έχει συνολικό ύψος 10.211 μέτρων και κατά συνέπεια είναι το υψηλότερο όταν μετράμε την ολική του ύψος.

Ένα άλλο βουνό που αξίζει να αναφερθεί είναι το Chimborazo, ένα ανενεργό στρατοηφαίστειο που βρίσκεται στην οροσειρά Cordillera Occidental του Ισημερινού. Παρόλο που, όταν μετράται από τη θάλασσα, το Chimborazo είναι περίπου 2.590 μέτρα πιο χαμηλό από το Έβερεστ, η κορυφή του είναι στην πραγματικότητα 2.072 μέτρα πιο μακριά από το κέντρο της Γης. Αυτό το καθιστά το πιο κοντινό σημείο στη Γη με τα αστέρια. Ο Derek van Westrum, φυσικός του NOAA, εξηγεί ότι η θέση του Chimborazo, μόλις 1,5 μοίρα νότια του ισημερινού, είναι ο λόγος που η κορυφή του βρίσκεται πιο μακριά από το κέντρο της Γης σε σύγκριση με άλλες κορυφές.

Η φυγόκεντρη δύναμη που προκύπτει από την περιστροφή της Γης συμβάλλει στο να “διογκώνεται” η Γη γύρω από τον ισημερινό, και το Chimborazo εκμεταλλεύεται αυτή τη στροβιλώδη κίνηση για να θέσει την κορυφή του πιο μακριά από το κέντρο της Γης σε σύγκριση με άλλα υψηλότερα βουνά. Αν και είναι μόλις το 39ο ψηλότερο βουνό στις Άνδεις μετρώντας από τη θάλασσα, υπήρξε μια εποχή, τον 19ο αιώνα, που θεωρείτο η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Αυτή η πεποίθηση προήλθε από τον Γερμανό γεωγράφο και εξερευνητή Alexander von Humboldt, ο οποίος το 1802 ανέβηκε στο Chimborazo, φτάνοντας στα 19.300 πόδια.

Πηγή: newsbomb.gr