Ο στρατηγός Σερ Μάικ Τζάκσον και η απόφασή του που απέτρεψε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο στρατηγός Σερ Μάικ Τζάκσον και η απόφασή του που απέτρεψε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο στρατηγός σερ Μάικ Τζάκσον, γνωστός για την ηγετική του ικανότητα, απέτρεψε ενδεχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1999 στο Κόσοβο, όταν αρνήθηκε να εκτελέσει διαταγή του Αμερικανού διοικητή του ΝΑΤΟ, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ. Η απόφασή του αυτή υπήρξε καθοριστική καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εισέλθει στο Κόσοβο χωρίς τη συναίνεση του ΝΑΤΟ, και ο στρατηγός Τζάκσον θεωρούσε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες.

Η ιστορία αυτή διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο Κόσοβο, όταν περίπου 30 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Πρίστινα. Οι Ρώσοι στρατιώτες, που είχαν πρώτα συμβάλει στην πειθώ του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει τη σύγκρουση, θεώρησαν ότι η κίνησή τους είχε υπονομευτεί και έτσι προχώρησαν στην κατάληψη του αεροδρομίου.

Η αντίσταση του στρατηγού Τζάκσον, ο οποίος φοβόταν μια έκρηξη επιθέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, θεωρήθηκε η αρμόζουσα απόφαση εκείνης της κρίσιμης στιγμής. “Δεν πρόκειται να ξεκινήσω τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο για εσάς” ήταν μια από τις φράσεις που του αποδόθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης με τον στρατηγό Κλαρκ.

Η θητεία του στο Κόσοβο του απέφερε το Παράσημο Διακεκριμένης Υπηρεσίας. Σύμφωνα με βετεράνους αξιωματικούς, η πολιτική υποστήριξη και οι στρατηγικές του επιβεβαίωσαν τη σωστή του κρίση. Ο ταγματάρχης Άντριου Φοξ ανέφερε, “Ο Σερ Μάικ είχε δίκιο”, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η τολμηρή επιλογή του ήταν σε συμφωνία με τον χαρακτήρα του.

Ο στρατηγός σερ Μάικ Τζάκσον, που απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, είχε αφήσει μια σφραγίδα στη στρατιωτική ιστορία, με την ηγεσία του να θεωρείται θρυλική από τους υφισταμένους του. Αντισυνταγματάρχης Έντουαρντ Γκριν τον περιέγραψε ως “θρυλική φιγούρα” της Βρετανίας, θυμίζοντας τη συνεισφορά του στην άμυνα και την ειρηνευτική διαδικασία στο Κόσοβο.

Πηγή: newsbomb.gr