Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι επιπτώσεις στην πολιτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι επιπτώσεις στην πολιτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής
Μια παρουσιάστρια του τηλεοπτικού καναλιού Al-Mayadeen από το Λίβανο ήταν σαφώς συγκλονισμένη όταν ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ ότι πέθανε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Η παρουσιάστρια προσπαθούσε μάταια να διατηρήσει την ψυχραιμία της κατά την ανακοίνωση, με τη φωνή της να σπάει.

Ο Χασάν Νασράλα ηγείτο της Χεζμπολάχ από τη δεκαετία του 1990, μετατρέποντας την οργάνωση σε μια ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη. Ήταν ένας από τους βασικούς συμμάχους του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τη Χεζμπολάχ να αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων των ιρανικών επιρροών στη Μέση Ανατολή, τροφοδοτώντας τον «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η δολοφονία αυτή συμβαδίζει με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης στη Γάζα. Η τύχη της Χεζμπολάχ και το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικών ενεργειών από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επιθέσεων από το Ισραήλ, γεννούν αβάσιμες ερωτήσεις. Ο Νασράλα, που ηγούνταν μιας οργάνωσης καταγεγραμμένης ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η εξουδετέρωση του Νασράλα καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή. Από την άλλη, το Ιράν έχει αναγγείλει ότι θα προβεί σε αντίποινα, αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιτεθεί στο Ισραήλ, όπως έκανε τον Απρίλιο με την εκτόξευση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα περισσότερα από τα οποία αναχαιτίστηκαν.

Πηγή: newsbomb.gr