Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Λίβας, χαρακτήρισε τον Γκιουλέν ως «μία τεράστια, αλλά και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» που άφησε το στίγμα του στην πολιτική και θρησκευτική ζωή της Τουρκίας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ο Λίβας επισημαίνει ότι ο Γκιουλέν επηρεάσε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του Ισλάμ, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην τακτική «δαιμονοποίησης» της οργάνωσης από τον Ερντογάν. Ο Λίβας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Γκιουλέν πιθανόν να ενισχύσει τον Ερντογάν.
Ο καθηγητής επίσης σημειώνει ότι οι πιστοί μουσουλμάνοι της Ανατολίας απέκτησαν αυτοπεποίθηση και κοινωνική και οικονομική δύναμη μέσα από τις ιδέες του Γκιουλέν, οι οποίες προωθούσαν τη φιλελευθεροποίηση. Ωστόσο, τονίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει τον Γκιουλέν και το κίνημα Χιζμέτ ως τρομοκρατική οργάνωση, με το κίνημα να διεθνοποιείται παρά τις διώξεις που υπήρξαν.
Οι δύο κύριες αντιπαραθέσεις που υφίστανται μεταξύ του Γκιουλέν και της τουρκικής κυβέρνησης εστιάζουν στη χρήση του Ισλάμ στην πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν έχει αντικαταστήσει την παλιά κεμαλική αντιπολίτευση με τη δική του μορφή εξουσίας, δημιουργώντας μία ολιγορχία που στην ουσία περιορίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ο θάνατος του Γκιουλέν σίγουρα θα επηρεάσει την πολιτική σκηνή στην Τουρκία, με πιθανές αντιδράσεις από τον Ερντογάν που ενδεχομένως θα εκφράζουν μία υποτιθέμενη λύπη για την απώλεια ενός ατόμου που σύμφωνα με τον ίδιο, εγκλημάτισε κατά της χώρας του. Η κατάσταση στην Τουρκία πιθανόν να αλλάξει μελλοντικά από εξωτερικούς παράγοντες, καθώς η εσωτερική πολιτική υποκείμενη στην τρέχουσα αυταρχική κατάσταση είναι αρκετά δύσκολο να μεταβληθεί.
Πηγή: newsbomb.gr