Ο Θάνατος του Συνταγματάρχη Εχσάν Ντάξα και οι Συνθήκες της Μάχης στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Θάνατος του Συνταγματάρχη Εχσάν Ντάξα και οι Συνθήκες της Μάχης στη Λωρίδα της Γάζας
Ο συνταγματάρχης Εχσάν Ντάξα, διοικητής της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, σκοτώθηκε σε επιχείρηση στην Τζαμπάλια, στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Το άρμα του, στο οποίο επέβαινε, εξερράγη, ενώ το επιβατικό άρμα με τον διοικητή ενός τάγματος της ίδιας ταξιαρχίας υπέστη ζημιές. Ο δεύτερος αξιωματικός τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο Ντάξα, που θα γιόρταζε σύντομα τα 42α γενέθλιά του, ήταν κάτοικος Νταλιάτ αλ Καρμέλ και είχε διακρίσεις για την υπηρεσία του στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Είχε καταταγεί στο Σώμα Τεθωρακισμένων το 2001 και είχε αναλάβει διάφορες διοικητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατέχοντας ρόλους όπως διοικητής του 82ου και του 532ου Τάγματος, καθώς και αξιωματικός επιχειρήσεων της 7ης Ταξιαρχίας. Από το 2021 έως το 2023, ήταν διοικητής της Μεραρχίας Γκολάν ως ταξίαρχος.

Η 401η Ταξιαρχία, την οποία διοίκησε, ιδρύθηκε το 1966 και είναι μία από τις νεότερες ταξιαρχίες των IDF. Η σημερινή της μορφή καθορίστηκε το 1985 και αρχικά αποτελούνταν από τεθωρακισμένα και πεζικά τάγματα. Έχει ιστορία συμμετοχής σε σημαντικές στρατηγικές αποστολές και έχει εξοπλιστεί με αμερικανικά άρματα μάχης “Patton” M60.

Πηγή: newsbomb.gr