Ο Τιτανικός και η Αδυναμία Ανύψωσής Του: Ένας Ιστορικός Τάφος στον Βυθό του Ωκεανού

Ο Τιτανικός και η Αδυναμία Ανύψωσής Του: Ένας Ιστορικός Τάφος στον Βυθό του Ωκεανού
Η βύθιση του Τιτανικού το 1912 έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο φονικές θαλάσσιες καταστροφές στην ιστορία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.635 άνθρωποι. Το ναυάγιο παραμένει στον βυθό του ωκεανού εδώ και 112 χρόνια, και υπάρχουν πολλές φωνές που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ανυψωθεί για να διατηρηθεί.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η ανύψωση του Τιτανικού θεωρείται αδύνατη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ναυάγιο έχει γίνει εξαιρετικά εύθραυστο λόγω της μακρόχρονης παραμονής του στα βυθά. Ένας χρήστης του Reddit έγραψε ότι «το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να απαιτήσουν να κοπεί και να ανασυρθούν τμήματα, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί». Επίσης αναφέρθηκε ότι η ανύψωση του είναι ασέβεια, καθώς είναι ένας τάφος για τους ανθρώπους που χάθηκαν.

Χρειάστηκαν 73 χρόνια και μια κοινή αμερικανική-γαλλική αποστολή για να βρεθεί το ναυάγιο σε βάθος 12.500 ποδιών, το Σεπτέμβριο του 1985. Μετά την ανακάλυψή του, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε τον νόμο RMS Titanic Maritime Memorial Act το 1986, ο οποίος απαγόρευσε οποιαδήποτε μετακίνηση του ναυαγίου. Σύμφωνα με το νόμο, οι άνθρωποι μπορούν να επισκέπτονται τον Τιτανικό αλλά μόνο για περιορισμένες εξερευνήσεις που ενισχύουν τη δημόσια γνώση για την ιστορική του σημασία.

Η διεθνής συνθήκη που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύει τις χώρες να προστατεύσουν τον Τιτανικό από εμπορική διάσωση, υποστηρίζοντας τη διατήρηση του ναυαγίου ως διεθνούς ναυτικού μνημείου. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε πως η συμφωνία αυτή ενισχύει τις συνεργασίες με διάφορες χώρες για την προστασία του.

Προτάσεις για την ανύψωση του Τιτανικού περιλαμβάνουν τη χρήση ηλεκτρομαγνητών, δυναμίτη και άλλων νεωτερισμών, όμως οι πρακτικές και οικονομικές προκλήσεις έχουν καταστήσει αυτές τις προσεγγίσεις μη πραγματοποιήσιμες. Εν τω μεταξύ, η ιδέα της κατάψυξης του ναυαγίου ως παγόβουνου ή η χρήση μπαλονιών νάιλον για ανύψωση παραμένει θεωρητική.

Τελικά, παρά τις προσπάθειες διερεύνησης, όπως το Titanic Expedition 2024, το μέλλον του Τιτανικού παραμένει αβέβαιο, ειδικά μετά την πρόσφατη καταστροφή του OceanGate Titan, η οποία έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των επισκέψεων στο ναυάγιο. Πηγή: newsbomb.gr