Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν εκφράζουν ανησυχίες καθώς οι αστεροειδείς θα περάσουν σε ασφαλή απόσταση από τη Γη. Αν και δεν θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, επιστήμονες θα παρακολουθήσουν την πορεία τους μέχρι περίπου τις 6:51 μ.μ. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Finn Burridge, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, τόνισε ότι η ακρίβεια υπολογισμού των τροχιών τους επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα υπάρχουν επτά αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη σε μικρό χρονικό διάστημα. Η NASA έχει χαρακτηρίσει τέσσερις από αυτούς ως «δυνητικά επικίνδυνους». Ο πρώτος, ο 2015 HM1, πέρασε περίπου σήμερα στις 7:36 π.μ., σε απόσταση 3,4 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, με διάμετρο 30 μέτρων.
Ο 2024 TP17, που έχει διάμετρο 170 πόδια, πλησίασε στη Γη γύρω στις 11:20 π.μ. Στην περίπτωση που χτυπούσε τη Γη, θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς που θα είχαν ποτέ προσγειωθεί στον πλανήτη. Ένας αστεροειδής, μόλις 10 μέτρα μικρότερος, είχε προκαλέσει μια καταστροφή το 1908 στη Σιβηρία, ισοπεδώνοντας περίπου 830 τετραγωνικά μίλια δέντρων.
Ο κ. Burridge σημείωσε ότι ένα άμεσο χτύπημα από έναν αστεροειδή κοντά στα 200 μέτρα θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα αν συνέβαινε κοντά σε μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο. Ωστόσο, εάν προσγειωνόταν σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός ή η έρημος Σάχαρα, μπορεί και να μην ήταν τόσο καταστροφικό.
Γενικότερα, τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συνεχίζουν να παρακολουθούν την κίνηση των αστεροειδών προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια επικείμενη απειλή για την ανθρωπότητα. Το Γραφείο Πλανητικής Άμυνας της ESA πραγματοποιεί τακτικές παρατηρήσεις για την ανεύρεση επικίνδυνων διαστημικών βράχων.
Πηγή: newsbomb.gr