Πόλη του Λονδίνου η κορυφαία με τις χαμηλότερες εκπομπές ρυπογόνων ουσιών για τα παιδιά και την υγεία τους

Πόλη του Λονδίνου η κορυφαία με τις χαμηλότερες εκπομπές ρυπογόνων ουσιών για τα παιδιά και την υγεία τους
Μία νέα μελέτη κατέδειξε ότι η πόλη του Λονδίνου έχει τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα. Αυτό φαίνεται να ενθαρρύνει τα παιδιά να επιλέγουν πιο βιώσιμες μεθόδους μεταφοράς, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, επιθυμώντας να συμβάλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Αξιοσημείωτο είναι ότι για την είσοδο στο κέντρο του Λονδίνου με αυτοκίνητο που δεν ανήκει σε κατηγορία χαμηλών εκπομπών ή δεν είναι ηλεκτρικό απαιτείται η καταβολή 16 δολαρίων (περίπου 14,5 ευρώ).

Η μελέτη αυτή, που ξεκίνησε το 2018, επικεντρώθηκε στον εσωτερικό τομέα του Λονδίνου και στην κοντινή πόλη Λούτον, με τους ερευνητές από τα πανεπιστήμια Queen Mary και Cambridge να εξετάζουν τις αλλαγές στην υγεία των παιδιών λόγω της αναμενόμενης επέκτασης της ζώνης χαμηλών εκπομπών σε ολόκληρο το μητροπολιτικό Λονδίνο. Σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειές τους, ενώ υποβλήθηκαν και σε περιοδικές εξετάσεις για την πνευμονική τους υγεία.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι δύο στους πέντε μαθητές του Λονδίνου είχαν στραφεί από «παθητικές» σε «ενεργητικές» μορφές μετακίνησης, επιλέγοντας να πηγαίνουν με τα πόδια ή με ποδήλατο. Η Christina Xiao, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε ότι “η σωματική δραστηριότητα είναι καίριας σημασίας για την πρόληψη της παχυσαρκίας” και ότι “υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις που δείχνουν ότι αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και προσφέρει οφέλη στην ανάπτυξη και την ψυχική υγεία των παιδιών”.

Επιπλέον, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 300 ζώνες χαμηλών εκπομπών, όπου οι διαδρομές με τα πόδια και το ποδήλατο είναι πιο συνηθισμένες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία.

Πηγή: newsbomb.gr