Σοβαρές εξελίξεις στον Λίβανο με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή

Σοβαρές εξελίξεις στον Λίβανο με το Ισραήλ να προετοιμάζεται για πιθανή χερσαία εισβολή
Το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές του επιδρομές στον Λίβανο, πλήττοντας σημαντικές θέσεις της Χεζμπολάχ και προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Την Τετάρτη, οι επιθέσεις στο νότιο Λίβανο έκλειναν μια εβδομάδα εντατικών συγκρούσεων, ενώ εκατοντάδες τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας έχουν δεχθεί πλήγματα. Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε εκτόπιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, με περισσότερους από 90.000 να έχουν ξεσπιτωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ανάγκη για αποκλιμάκωση γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, με παγκόσμιους ηγέτες να ασκούν πίεση για κατάπαυση του πυρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και άλλοι σύμμαχοί τους ζήτησαν μια εκεχειρία τριών εβδομάδων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των αμάχων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, αναγνώρισαν την ανάγκη για μια βιώσιμη διευθέτηση στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης κρίσης, με την κατάσταση να είναι «η πιο αιματηρή εδώ και μια γενιά». Στη διάρκεια της σύγκρουσης, οι δύο πλευρές, Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αντάλλαξαν σφοδρά πυρά, με τις ισραηλινές δυνάμεις να δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για πιθανή χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Η κατάσταση αυτή εντείνει την πίεση στον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, καθώς η διαχείριση αυτής της σύγκρουσης θεωρείται κρίσιμη για την πολιτική τους επιβίωση. Η Ουάσιγκτον έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με αξιωματούχους από το Ισραήλ και τον Λίβανο για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρτσι Χαλέβι, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έτσι ώστε να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ, ενώ σημείωσε πως η κατάσταση είναι ασφυκτική και απαιτεί άμεσες ενέργειες.

Πηγή: newsbomb.gr