Θάνατος Δώδεκα Τίγρεων από Γρίπη των Πτηνών σε Ζωολογικό Κήπο στο Βιετνάμ

Θάνατος Δώδεκα Τίγρεων από Γρίπη των Πτηνών σε Ζωολογικό Κήπο στο Βιετνάμ
Περίπου 47 τίγρεις, τρία λιοντάρια και ένας πάνθηρας πέθαναν πρόσφατα λόγω κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε δύο ζωολογικούς κήπους στο Βιετνάμ. Αυτή η τραγική κατάσταση εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον που προσφέρει σπάνια τη δυνατότητα στους φυσιολόγους να εντοπίσουν τις συνέπειες της νόσου. Ο επικεφαλής του ζωολογικού κήπου Vuon Xoai, Nguyen Ba Phuc, δήλωσε ότι τα ζώα παρουσίασαν επιδείνωση της υγείας τους, όντας αδύνατα και αρνούμενα να φάνε. Πέθαναν μόλις δύο ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο ιός H5N1, που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, έχει αναγνωριστεί για την υψηλή του θνησιμότητα και την ικανότητά του να μεταδίδεται σε διάφορους τύπους ζωών. Έχει εντοπιστεί σε ζώα όπως σκύλοι, γάτες και θαλάσσια λιοντάρια, και το σοβαρότερο, σε γάτες έχει παρατηρηθεί ότι προσβάλλει τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον ζωολογικό κήπο Vuon Xoai, οι τίγρεις τροφοδοτούνταν με ωμό κοτόπουλο από κοντινές φάρμες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την προέλευση της μόλυνσης.

Η κατάσταση εντείνεται περαιτέρω με την αναφορά ότι 27 τίγρεις και 3 λιοντάρια πέθαναν σε άλλη κοντινή τοποθεσία στην επαρχία Λονγκ Αν μέσα σε μία εβδομάδα. Οι 30 εργαζόμενοι που φρόντιζαν τις τίγρεις εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί για τη γρίπη, διατηρώντας καλή κατάσταση υγείας.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της PETA, Τζέισον Μπέικερ, δήλωσε ότι η απώλεια των παραπάνω ζώων αποδεικνύει τους κινδύνους που θα προκύψουν από τη διατήρηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, υπογραμμίζοντας την απειλή για την ανθρώπινη υγεία στο σύνολό της. Ο Μπέικερ πρόσθεσε ότι τέτοιες καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για μια νέα πανδημία.

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους σε διεθνές επίπεδο, με τις περισσότερες περιπτώσεις να προκύπτουν από άμεσες επαφές μεταξύ ανθρώπων και μολυσμένων πτηνών.

Πηγή: newsbomb.gr