Θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες για την Χεζμπολάχ και την Μέση Ανατολή

Θάνατος του Χασάν Νασράλα και οι συνέπειες για την Χεζμπολάχ και την Μέση Ανατολή
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με δήλωση στο X. Εξέφρασε ότι ο Νασράλα δεν είναι πια σε θέση να τρομοκρατεί τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί καμία αντίδραση από τη Χεζμπολάχ. Πηγή που συνδέεται με την οργάνωση δήλωσε στο Reuters ότι ο Νασράλα είναι ζωντανός, ενώ το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανέφερε ότι βρίσκεται σε ασφαλές μέρος. Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας προσέθεσε ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί την κατάσταση του ηγέτη.

Η ιστορία της Χεζμπολάχ εκτείνεται σε περισσότερα από 40 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Νασράλα υπήρξε σημαντική απειλή για το Ισραήλ. Έχει προταθεί ότι η Χεζμπολάχ επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ και την κατάληψη της Γαλιλαίας. Ο Νασράλα, που γεννήθηκε το 1960 σε μια φτωχή σιιτική οικογένεια στη Βηρυτό, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο εξέχοντες αραβικούς ηγέτες, εδραιώνοντας την Χεζμπολάχ σε στρατιωτική δύναμη με περιφερειακή επιρροή.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Νασράλα διαμόρφωσε τη Χεζμπολάχ σε έναν εχθρό του Ισραήλ, δημιουργώντας συμμαχίες με σιίτες ηγέτες στο Ιράν και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες. Η ηγεσία του έχει χαρακτηριστεί από συνεχείς συγκρούσεις με το Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ συμμετείχε ενεργά στη διαμάχη της Συρίας. Το 2006, δήλωσε τη «Θεία Νίκη» μετά από 34 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, κερδίζοντας τον σεβασμό πολλών Αράβων.

Οι ομιλίες του Ναράλα παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από φίλους και εχθρούς, και χρησιμοποιεί τη ρητορική του για να ενισχύσει τη βάση της Χεζμπολάχ, απευθύνοντας προσεκτικά υπονοούμενα και απειλές. Ήταν γνωστός ως χαρισματικός ρήτορας, αλλά και εξτρεμιστής για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον δυτικό κόσμο.

Δίχασμα προκάλεσε η επέμβαση της Χεζμπολάχ στη Συρία, όντας μέρος μιας μεγαλύτερης σιιτικής σύγκρουσης στην περιοχή. Ο αντίκτυπος των ενεργειών του στην πολιτική κατάσταση του Λιβάνου έχει προκαλέσει κριτική. Η οικονομική κατάρρευση του 2019 αποδόθηκε εν μέρει στις επιλογές της Χεζμπολάχ και την αναταραχή που προκάλεσε.

Πηγή: newsbomb.gr