Η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία
Η εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, προκαλεί έντονες ανησυχίες για την εκδήλωση μιας νέας ενεργειακής κρίσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διεθνείς αγορές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια τέλεια ενεργειακή καταιγίδα, που ίσως επιδράσει αρνητικά στον πληθωρισμό και αναγκάσει τις Κεντρικές Τράπεζες να σταματήσουν τις μειώσεις επιτοκίων. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, επηρεάζοντας αναπόφευκτα τις επιχειρήσεις.

Τα σήματα από τις αγορές πετρελαίου είναι ανησυχητικά, καθώς οι τιμές έχουν κινηθεί ανοδικά και αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Η Goldman Sachs ανέφερε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων μπορεί να επιφέρει διακοπή στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις τιμές του TTF τον χειμώνα διότι η προσφορά θα μειωθεί.

Αν και αυτή την εβδομάδα αναμένεται η επανέναρξη των εργασιών στα κοιτάσματα Leviathan και Tamar, οι συνθήκες στην περιοχή δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Οι υφιστάμενοι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG στην Αίγυπτο και την Ιορδανία ήδη χρησιμοποιούνται εν μέρει, γεγονός που περιορίζει την πλεονάζουσα χωρητικότητα.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ακόμη και μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός δεν θα άλλαζε σημαντικά την κατάσταση για τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει ορισμένους ανοδικούς κινδύνους και να βελτιώσει την προοπτική επαναλειτουργίας της Ερυθράς Θάλασσας.

Στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι συνέπειες στις αγορές πετρελαίου θα είναι δραματικές. Ειδικότερα, το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διαταραχή της προσφοράς του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών, πιθανώς στην περιοχή των 90-100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Πηγή: newsbomb.gr