Η Πτώση της LVMH και οι Επιπτώσεις στην Πολυτελή Βιομηχανία

Η Πτώση της LVMH και οι Επιπτώσεις στην Πολυτελή Βιομηχανία
Πριν από δεκαοκτώ μήνες, η LVMH κατείχε ένα επίπεδο αποτίμησης ρεκόρ, με τον πρόεδρό της, Μπερνάρ Αρνό, να θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ωστόσο, η πτώση της ζήτησης από την Κίνα για προϊόντα όπως οι τσάντες Louis Vuitton και τα φορέματα Dior έχει οδηγήσει σε απώλεια πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ (163 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η υποβάθμιση της περιουσίας του Αρνό, ο οποίος πλέον κατατάσσεται πέμπτος σύμφωνα με τον δείκτη Billionaires του Bloomberg, και έχει χάσει περισσότερα χρήματα — 37 δισεκατομμύρια δολάρια — από οποιονδήποτε άλλο στην κατάταξη των 500 πλουσιότερων του κόσμου.

Η καθαρή περιουσία του 75χρονου Αρνό ανέρχεται περίπου σε 174,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την πτώση, παραμένει πάνω από τον Μπιλ Γκέιτς, ενώ είναι πολύ πίσω από τον Έλον Μασκ. Αντίθετα, άλλοι δισεκατομμυριούχοι, κυρίως από τον τομέα της τεχνολογίας, έχουν δει τις περιουσίες τους να αυξάνονται σημαντικά.

Οι οικονομικές επιδόσεις της LVMH στο τρίτο τρίμηνο απείχαν από τις προσδοκίες των επενδυτών, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5%. Αυτή η πτώση προκαλεί ανησυχία για τη δυνατότητα διατήρησης των δαπανών πολυτελείας σε περιόδους δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Προβλέψεις αναλυτών για ανάπτυξη κυμαίνονται από 0% έως 2%. Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της LVMH, του ισχυρότερου παίκτη της βιομηχανίας, μπορεί να είναι προάγγελος μεγαλύτερης κρίσης για τους ανταγωνιστές και τις μικρότερες μάρκες.

Σημαντική πτώση παρατηρείται και στην αγορά της Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι πωλήσεις της LVMH, εκτός Ιαπωνίας, μειώθηκαν κατά 16%. Οι κινεζικές δαπάνες επιστρέφουν σε επίπεδα που παρατηρούνταν κατά την πανδημία, παρά τις προσπάθειες επανόρθωσης με πακέτα τόνωσης. Οι ανησυχίες γύρω από το μέλλον της LVMH ενισχύονται από πρόσφατες αναταραχές, όπως η πώληση της Off-White και οι αλλαγές στην Celine, όπου ο Hedi Slimane αποχώρησε τον Οκτώβριο έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Πηγή: newsbomb.gr