Αυστηρές Προθεσμίες και Νέα Φορολογικά Κίνητρα στην Ελληνική Δημοσιονομική Πολιτική

Αυστηρές Προθεσμίες και Νέα Φορολογικά Κίνητρα στην Ελληνική Δημοσιονομική Πολιτική
Η νέα δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης επιδιώκει να εισαγάγει αυστηρές προθεσμίες και περιορισμένα χρονικά περιθώρια για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας και η αποφυγή της συνήθειας της καθυστέρησης, που πολλές φορές επικρατεί. Οι φορολογούμενοι θα είναι πλέον ενήμεροι ότι δεν θα γίνονται δεκτές παρατάσεις.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, με προθεσμία πληρωμής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Για τη φετινή χρονιά, δεν θα δοθεί παράταση, και σε περίπτωση καθυστέρησης, θα επιβάλλονται πρόστημα που θα αυξάνονται με τον χρόνο. Στην περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί μέχρι τον Μάρτιο, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο.

Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, θα υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής, οι οποίες δεν θα αλλάξουν. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, με κλιμακωτές εκπτώσεις για εκείνους που υποβάλλουν νωρίτερα. Οι εκπτώσεις για γρήγορη υποβολή και εφάπαξ πληρωμή θα ισχύσουν από το 2025.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, από το 2025 θα επιτραπεί η πληρωμή σε 12 δόσεις, με τα εκκαθαριστικά να αναρτώνται την άνοιξη, στην αρχή Μαρτίου. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για το 2024 θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των δόσεων για το 2025. Επιπλέον, θα υπάρχει έκπτωση έως 20% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους.

Η εφαρμογή των νέων πολιτικών θα αρχίσει άμεσα, με τον Δεκέμβριο να να είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τα οικονομικά των πολιτών. Πηγή: newsbomb.gr