Αυτόματη Επιβολή Προστίμων για Καθυστερημένες Φορολογικές Δηλώσεις από τον Οκτώβριο

Αυτόματη Επιβολή Προστίμων για Καθυστερημένες Φορολογικές Δηλώσεις από τον Οκτώβριο
Από τον Οκτώβριο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα αυτόματης επιβολής προστίμων για φορολογούμενους που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων μέσω email και της εφαρμογής myAADEapp. Όταν, λοιπόν, κάποιος φορολογούμενος υποβάλλει την δήλωσή του καθυστερημένα, το σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα τον φόρο και θα επιβάλλει επίσης το αντίστοιχο πρόστιμο.

Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, ενώ για επιχειρηματίες κυμαίνονται από 250 ευρώ (για αυτούς που τηρούν απλογραφικά βιβλία) έως 500 ευρώ (για αυτούς που τηρούν διπλογραφικά). Μέχρι τώρα, η επιβολή προστίμων γινόταν με αρκετή καθυστέρηση από τις φορολογικές αρχές, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους με επιπλέον τόκους.

Αυτή η νέα προσέγγιση αναμένεται να μειώσει το οικονομικό βάρος για τους πολίτες, καθώς τα πρόστιμα θα επιβάλλονται άμεσα μετά την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, χωρίς την προσθήκη τόκων. Υπάρχει, ωστόσο, εξαίρεση: δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εγκαίρως.

Πηγή: newsbomb.gr