Αύξηση Ταχύτητας στην Έκδοση Συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ

Αύξηση Ταχύτητας στην Έκδοση Συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ
Ο e-ΕΦΚΑ προχωρά με ταχύτητες ρεκόρ στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, καθώς τα στοιχεία του φορέα δείχνουν ότι ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνεχίζει να μειώνεται. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις που εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες έχουν μειωθεί σε 19.500, από 35.000 που ήταν τον Αύγουστο του 2023.

Η πρόοδος αυτή αποτυπώνεται και στη δαπάνη για συντάξεις, η οποία ανήλθε σε 16,6 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με 15,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ο e-ΕΦΚΑ εστιάζει επίσης στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων επικουρικών συντάξεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 32.500, με την απονομή τους να εξαρτάται από την ολοκλήρωση της κύριας σύνταξης.

Παράλληλα, ο φορέας καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση των εκκρεμών διεθνών συντάξεων, αν και για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται συνεργασία με κοινωνικούς φορείς του εξωτερικού. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση της κατάστασης είναι ακόμα μακριά, καθώς χρειάζεται χρόνος για την εξυγίανση αυτού του τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο χρόνος απονομής νέων συντάξεων έχει μειωθεί σε δύο μήνες κατά μέσο όρο, με περισσότερες από 1.000 συντάξεις να εκδίδονται καθημερινά. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες έχουν συμβάλλει στην απομείωση των εκκρεμοτήτων.

Ο e-ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει δύο σημαντικά έργα για την πλήρη ψηφιακή μετάβαση: την υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής συντάξεων.

Οι αρμόδιοι του φορέα τονίζουν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου και της ασφαλιστικής ιστορίας των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη φαινομένων με καθυστερήσεις στην πάροχο. Ο έμπειρος διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, επεσήμανε ότι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επιδιώκοντας τον ελάχιστο χρόνο αναμονής και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Πηγή: newsbomb.gr