Αύξηση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών και Φορολογικών Εσόδων στην Ελληνική Οικονομία

Αύξηση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών και Φορολογικών Εσόδων στην Ελληνική Οικονομία
Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αποτελούν σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν αύξηση 10,3% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Αυτό αποδίδεται στις παρεμβάσεις που προωθούν τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών στα ΤΑΞΙ, όπου, αν και το σχετικό μέτρο δεν έχει ακόμη γίνει υποχρεωτικό, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν διπλασιαστεί από το 2023. Παράλληλα, στην εστίαση ο τζίρος από συναλλαγές μέσω POS το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 700 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι.

Από το 2025, θα εισαχθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε περισσότερους τομείς της οικονομίας. Σημαντική είναι επίσης η πρόθεση να επεκταθεί η χρήση συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS, για την κάλυψη όλων των επιχειρήσεων.

Στον τομέα των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας, οι συναλλαγές μέσω POS το 2023 ανήλθαν σε 326 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 575 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση κοντά στο 14%. Επιπλέον, οι εισπράξεις των ταξί αυξήθηκαν κατά 177% το φετινό οκτάμηνο, φτάνοντας τα 50 εκατ. ευρώ.

Η πολιτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, καθώς περιλαμβάνει και θέσεις για την επιβράβευση συνεπών φορολογουμένων. Έτσι, από 3% που ίσχυε έως τώρα, η έκπτωση φόρου θα ανέρχεται στο 4% για φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται εγκαίρως.

Πηγή: newsbomb.gr