Αλλαγές στο καθεστώς κληρονομιών και διαθηκών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Αλλαγές στο καθεστώς κληρονομιών και διαθηκών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς κληρονομιών και διαθηκών προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς και τους ομογενείς. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές αφορά τη αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος στους «συντρόφους ζωής», κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν έξι βασικούς άξονες. Ένας από αυτούς είναι η δυνατότητα για πρώτη φορά να αναγνωρίζεται δικαίωμα κληρονομιάς σε άτομα που δεν έχουν επίσημα σύζυγο αλλά έχουν μοιραστεί σημαντικό χρονικό διάστημα της ζωής τους με τον/τη νεκρό/ή. Αυτό θα επιτρέψει σε άτομα που διατηρούσαν στενές σχέσεις να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία, χωρίς αυτό να βλάπτει τα κληρονομικά δικαιώματα των νόμιμων συζύγων και παιδιών.

Επιπλέον, οι αλλαγές περιορίζουν το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων, καταργώντας το στους υπερήλικες γονείς που χάνουν το παιδί τους, εφόσον εκείνο είναι 80 και άνω. Η ως τώρα πρακτική όπου οι γονείς κληρονομούν εάν δεν υπάρχουν παιδιά θα σταματήσει.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, γεγονός που αποτελεί καινοτομία για την ελληνική νομοθεσία. Αυτές οι συμβάσεις θα επιτρέπουν στους γονείς να καθορίζουν τη διάθεση της περιουσίας τους νωρίτερα. Αυτό θα μπορούσε να απλουστεύσει τη διαδικασία και να αποφεύγονται οι νόμιμες υποχρεώσεις που δεν αντανακλούν τις προτιμήσεις του αποθανόντος.

Επιπρόσθετα, οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν στοιχεία που αποσκοπούν στην ελευθερία διάθεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως σήματα και επωνυμίες επιχειρήσεων, ανταγωνιζόμενοι πολλά χρόνια ζητήματα που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Άλλο ένα σημαντικό σημείο είναι η εισαγωγή χρονικών περιορισμών για το κληρονομικό δικαίωμα σε περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν ενδιαφέρονται για την περιουσία. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή κατάρρευσης και απαξίωσης περιουσιών που δεν αξιοποιούνται λόγω αδιαφορίας από τους κληρονόμους.

Τέλος, οι διαθήκες θα γίνονται πλέον ψηφιακά και θα καταρτίζονται από συμβολαιογράφο, κλείνοντας την πόρτα στις ιδιόχειρες διαθήκες που προκαλούν συχνά προβλήματα και αμφισβητήσεις μεταξύ των κληρονόμων.

Πηγή: newsbomb.gr