Αναδιάρθρωση του επιδόματος ανεργίας για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας

Αναδιάρθρωση του επιδόματος ανεργίας για ταχύτερη επανένταξη στην αγορά εργασίας
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα επιδόματος ανεργίας, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2024. Το νέο μοντέλο θα στοχεύσει στην ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 15.000 δικαιούχους σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Το σύστημα του επιδόματος θα έχει δύο κύρια στοιχεία. Το πρώτο είναι ένα εμπροσθοβαρές ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό και θα είναι κοινό για όλους. Αυτό το ποσό θα μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας περισσότερη στήριξη στους ανέργους κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά την απώλεια της εργασίας τους. Το δεύτερο είναι ένα επιπλέον ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση την προϋπηρεσία και τον μισθό του απολυμένου, αυξάνοντας το συνολικό ποσό κατά 10% έως 30%.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, το νέο σύστημα επιδιώκει να επαναφέρει γρήγορα τους ανέργους στην αγορά εργασίας, προσφέροντας ενισχυμένη οικονομική στήριξη στους πρώτους μήνες ανεργίας. Το συνολικό ποσό που θα λαμβάνει ένας άνεργος σε ετήσια βάση θα παραμείνει γύρω στα 7.000 ευρώ, αλλά η κατανομή θα είναι διαφορετική, με τα ποσοστά του κατώτατου μισθού να διαμορφώνονται ως εξής: 70% για το πρώτο τρίμηνο, 60% για το δεύτερο, 55% για το τρίτο και 45% για το τέταρτο τρίμηνο.

Ένα από τα κεντρικά σημεία του νέου συστήματος είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος. Ο Γιάννης Καρούζος τόνισε ότι επιστρέφουν τα παλαιά κριτήρια, τα οποία απαιτούν 10-12 μήνες εργασίας, αντί των 5 μηνών που ίσχυαν κατά την πανδημία. Επιπλέον, υπάρχει πρόθεση συγχώνευσης του επιδόματος ανεργίας με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, επιτρέποντας στους δικαιούχους να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια για έως και 24 μήνες, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το νέο πλαίσιο θα συνδέει επίσης το επίδομα ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης που προσφέρει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Κατά τη διάρκεια συμμετοχής στα προγράμματα αυτά, το επίδομα θα μπορεί να μειώνεται ή να αναστέλλεται, προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Οι αλλαγές στο σύστημα αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη χρήση πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και στη μείωση της μακροχρόνιας εξάρτησης από τα επιδόματα.

Πηγή: newsbomb.gr