Αναγκαία Αύξηση Τιμολογίων Ύδρευσης Λόγω Κλιματικής Κρίσης και Νέων Κανονισμών

Αναγκαία Αύξηση Τιμολογίων Ύδρευσης Λόγω Κλιματικής Κρίσης και Νέων Κανονισμών
Νέες ρυθμίσεις για τα τιμολόγια ύδρευσης θα τεθούν σε εφαρμογή έπειτα από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να προσαρμοστούν στους καθορισμένους νέους κανόνες εντός πενταετίας, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, περιβαλλοντικές, γεωγραφικές, κλιματολογικές και υδρογεωλογικές παραμέτρους της περιοχής τους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια των χρηστών δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τη μέση ετήσια μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), όπως αυτός καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής μεγαλύτερων αυξήσεων, κατόπιν έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εφόσον υποβληθεί κατάλληλο και αιτιολογημένο αίτημα.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης οι τιμές ύδρευσης θα τείνουν να αυξηθούν, ιδιαίτερα σε περιοχές που πλήττονται από λειψυδρία. Παράλληλα, η ΚΥΑ προβλέπει και την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης, το οποίο προκύπτει από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και αποδίδεται στο δημόσιο. Εντούτοις, για τη Θεσσαλία, το περιβαλλοντικό αυτό τέλος θα είναι μειωμένο.

Η εφαρμογή αυτών των νέων κανόνων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους καταναλωτές, ειδικά σε περιοχές που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με υδατικά προβλήματα.

Πηγή: newsbomb.gr