«Αναστάτωση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου»

«Αναστάτωση στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου»
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, επαναφέροντας τη νευρικότητα στην αγορά και εκτινάσσοντας τις τιμές του πετρελαίου. Η επίθεση αυτή, όπως αναμενόταν, οδήγησε σε περίπου 3% αύξηση των διεθνών τιμών, ενώ και τα χρηματιστήρια υπήρξαν ασταθή. Σήμερα (04/10), οι τιμές παραμένουν αυξημένες, με το Brent να φτάνει τα 78,20 δολάρια ανά βαρέλι. Στις 10 Σεπτεμβρίου, οι τιμές ήταν στα 69,19 δολάρια ανά βαρέλι, και στις 27 Σεπτεμβρίου στα 71,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι αν η ιρανική παραγωγή πληγεί από ισραηλινές αντεκδικήσεις. Αναλυτές προβλέπουν ότι η «αντίδραση» του Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή αύξηση μέχρι 80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ αν υπάρξει χτύπημα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η τιμή θα μπορούσε να φτάσει και τα 100 δολάρια ανά βαρέλι. Η κίνηση μεταξύ στενών Ορμούζ ή μια επίθεση σε ενεργειακές υποδομές θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο.

Ιστορικά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επηρεαστεί από διάφορες κρίσεις. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές ανήλθαν στα 120 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ κατά την ένταση στη Γάζα το φθινόπωρο του 2023 έφτασαν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτόν τον Απρίλιο, η επίθεση του Ιράν οδήγησε τις τιμές στα 91 δολάρια ανά βαρέλι, με τις πρόσφατες εξελίξεις να δημοσιεύουν τιμές που κυμαίνονται γύρω από τα 76 δολάρια ανά βαρέλι.

Πηγή: newsbomb.gr