Οι δικαιούχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν πιστοποιημένους μη κερδοσκοπικούς φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και άτομα με αναπηρία, καθώς και δήμους, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, μονάδες ψυχικής υγείας και κέντρα ειδικών θεραπειών. Το πρόγραμμα προσβλέπει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, δημιουργώντας μητρώο πιστοποιημένων φορέων.
Η χρηματοδότηση μέσω των voucher θα ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε παιδιού, με τρεις διαφορετικές κατηγορίες: 800 ευρώ το μήνα για τουλάχιστον 20 συνεδρίες, 600 ευρώ για τουλάχιστον 15 συνεδρίες και 400 ευρώ για τουλάχιστον 10 συνεδρίες ανά μήνα. Κάθε παιδί θα πρέπει να παρακολουθεί τουλάχιστον 10 συνεδρίες για να είναι επιλέξιμο για τη λήψη του voucher.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης, δηλώνοντας ότι “η περίοδος από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των παιδιών. Στοχεύουμε στην παροχή των υπηρεσιών που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο βαθμό και να διασφαλίσουμε την καλή ψυχική υγεία και ευημερία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους”.
Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης είναι ένα σύνολο εξατομικευμένων παρεμβάσεων, που προσφερθούν από διεπιστημονικές ομάδες. Αυτές οι ομάδες αποτελούνται από τουλάχιστον έξι ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων αναπτυξιακών παιδιατρικών και ψυχολόγων, που προσφέρουν υπηρεσίες όπως αξιολόγηση, ειδικές θεραπείες και συμβουλευτική υποστήριξη.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε οικεία περιβάλλοντα όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους. Πηγή: newsbomb.gr