Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, που επέστρεψε στην Ελλάδα, έχει μέσο μισθό άνω των 2.300 ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν αισιοδοξία για το μέλλον τους και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως τόπο διαμονής. Πρακτικά, περισσότεροι από έξι στους δέκα (63%) δήλωσαν ότι χρειάστηκε να επιστρέψουν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει πιο ελκυστική για εκείνους που είχαν επιλέξει να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οι προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση των ερωτηθέντων. Η πλειονότητα επισήμανε τη σημασία της εγγύτητας με την οικογένεια και τους φίλους τους. Εντούτοις, σχεδόν το 38% ανέφερε πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας είχε σημαντική επίδραση στην απόφασή τους να επιστρέψουν. Το 23% υπογράμμισε τη δυνατότητα εύρεσης θέσης εργασίας με αντίστοιχες απολαβές, ενώ το 20% στάθηκε στη βελτιωμένη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Εκπληκτικά, το 51% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι νιώθουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 55% θεωρεί την Ελλάδα κατάλληλο τόπο διαβίωσης. Όσον αφορά την απασχόληση, σημαντικό ποσοστό των επαναπατρισμένων Ελλήνων εργάζεται σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Περίπου το 10% εργάζεται στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, ενώ το 7% απασχολείται στον τομέα της υγείας.
Σημαντική είναι επίσης η διαπίστωση ότι το 46% των επιστρέφοντων εργάζεται πλέον σε ελληνικές επιχειρήσεις, οργανισμούς ή υπηρεσίες. Αν συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές και οι αυτοαπασχολούμενοι, το ποσοστό αυτό φτάνει το 83%. Μάλιστα, ο μέσος μισθός των επαναπατρισμένων είναι γύρω στα 2.370 ευρώ, με μόλις το 22% να αμείβεται με μισθούς έως 1.000 ευρώ.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2024 σε συνεργασία με την Kapa Research, αποτυπώνει την κατάσταση και τις προοπτικές των Ελλήνων που αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Πηγή: newsbomb.gr