Επικείμενη καταβολή αναδρομικών για 45000 συνταξιούχους τον Οκτώβριο

Επικείμενη καταβολή αναδρομικών για 45000 συνταξιούχους τον Οκτώβριο
Περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν «ζεστό χρήμα» μέσα στον Οκτώβριο, καθώς ο ΕΦΚΑ προχωρά σε διαδικασίες για την αποπληρωμή οφειλόμενων ποσών, τα οποία αφορούν αναδρομικά από ανεφάρμοστες διατάξεις νόμων. Αν και οι σχετικές υποθέσεις διευθετήθηκαν εντός του 2023, τα αναδρομικά δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

Αυτή η πληρωμή θα περιλαμβάνει αναδρομικά ποσά 48 μηνών, συγκεκριμένα για συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, προερχόμενους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Διαδικασία επιβολής αναδρομικών θα αφορά κυρίως τις ομάδες που έχουν ήδη λάβει τις νέες, επανυπολογισμένες συντάξεις τους, λαμβάνοντας υπόψη την προσαύξηση που προκύπτει από το νόμο Βρούτση.

Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνταξιούχους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, της Ολυμπιακής, δικαστικούς υπάλληλους, όπως επίσης και μηχανικούς του Δημοσίου και γιατρούς του ΕΣΥ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο επανυπολογισμός είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σύγκριση με τα ποσοστά που ίσχυαν πριν, με τον νόμο Κατρουγκαλου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι διπλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο συντάξεις, όπως γήρατος και θανάτου ή από παράλληλη ασφάλιση. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση και όσοι συνεχίζουν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση. Υπάρχει και μικρός αριθμός συνταξιούχων που αιτήθηκαν τη σύνταξή τους πριν από τον Μάιο του 2016 και οι οποίοι δικαιούνται προσαύξηση μετά τον επανυπολογισμό.

Πηγή: newsbomb.gr