Επιτάχυνση Προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα μέσω Νέου Σχεδίου Νόμου

Επιτάχυνση Προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα μέσω Νέου Σχεδίου Νόμου
Η κατάθεση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή αφορά την αναγκαία επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η βελτίωση της στελέχωσης δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως σε απομακρυσμένες και ευάλωτες περιοχές, όπου οι καθυστερήσεις αναδεικνύουν το πρόβλημα υποστελέχωσης. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων στους υπάρχοντες κώδικες κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων, παρέχοντας νέα κίνητρα και διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού. Με τη χρήση κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα διενεργούνται οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών. Ειδικά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, η μοριοδότηση των υποψηφίων θα αυξάνεται.

Το σχέδιο νόμου, που ήδη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων: τη κάλυψη θέσεων που προγραμματίζονται για τα έτη 2022 έως 2025 από επιτυχόντες γραπτών διαγωνισμών, καθώς επίσης τροποποιήσεις που θα συντομεύσουν τις προθεσμίες των διαδικασιών πρόσληψης. Παράλληλα, επανακαθορίζεται το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημόσιους υπαλλήλους, με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και την αντίστοιχη επιβράβευση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθούν νέες επιτροπές και τμήματα για τη διαχείριση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής. Η καταβολή της εν λόγω ανταμοιβής θα αναστέλλεται σε περιπτώσεις ποινικών ή πειθαρχικών διώξεων, ενώ θα καταβάλλεται αναδρομικά σε περιπτώσεις αθώωσης.

Πηγή: newsbomb.gr