Φορολογικές Εκπτώσεις Μέσω Ηλεκτρονικών Συναλλαγών για Χορήγηση Σημαντικών Οφελών

Φορολογικές Εκπτώσεις Μέσω Ηλεκτρονικών Συναλλαγών για Χορήγηση Σημαντικών Οφελών
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους φόρους τους για τα εισοδήματα του 2023, με τη μείωση να φτάνει έως και 2.200 ευρώ. Η έκπτωση αυτή βασίζεται στις ηλεκτρονικές αποδείξεις και στις πληρωμές που γίνονται σε επαγγελματίες, οι οποίοι ενδέχεται να βρίσκονται σε υψηλές ζώνες φοροδιαφυγής.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε επιπλέον έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές σε επαγγελματίες όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κτηνίατρους, κομμωτές, υπηρεσίες καθαρισμού και άλλες. Οι συναλλαγές πρέπει να γίνονται μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων όπως χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και e-banking.

Μέχρι το 2025, για τα ποσά που ξοδεύονται στις σχετικές κατηγορίες επαγγελμάτων, οι φορολογούμενοι μπορούν να εκπίπτουν ποσοστό 30% από το εισόδημά τους, με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα, δαπάνες 5.000 ευρώ επιφέρουν έκπτωση 1.500 ευρώ, ενώ αν οι δαπάνες φτάσουν τις 20.000 ευρώ, η έκπτωση θα παραμείνει περιορισμένη στο ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα ενός ατόμου. Έτσι, αν κάποιος δηλώσει εισόδημα 4.500 ευρώ και οι δαπάνες του θα αποφέρουν έκπτωση 5.000 ευρώ, η έκπτωση θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιπλέον έκπτωση φόρου που προκύπτει από ηλεκτρονικές πληρωμές αφορά αποκλειστικά τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις ή οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πηγή: newsbomb.gr