Φορολογικές Παγίδες και Γονικές Παροχές: Οδηγίες για την Αποφυγή Υψηλών Τεκμηρίων

Φορολογικές Παγίδες και Γονικές Παροχές: Οδηγίες για την Αποφυγή Υψηλών Τεκμηρίων
Κάθε χρόνο, το 25% των φορολογουμένων παγιδεύεται στα τεκμήρια και φορολογείται με βάση ανύπαρκτα εισοδήματα. Κυρίως θύματα αυτής της κατάστασης είναι όσοι αγοράζουν ακίνητα ή αποκτούν περιουσία μέσω γονικής παροχής ή κληρονομιάς, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό τους εισόδημα να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό τους.

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητο πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς τα τεκμήρια συνδυάζονται με άλλα, όπως το τεκμήριο διαβίωσης, που υπολογίζεται από τον πρώτο τετραγωνικό μέτρο της ιδιοκτησίας, περιλαμβάνοντας και τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, γκαράζ). Για να υπολογιστεί η τεκμαρτή δαπάνη, χρησιμοποιείται ο χρόνος υπογραφής του συμβολαίου μεταβίβασης, εφόσον πληρωθεί το συνολικό ποσό. Αν όχι, η δαπάνη κατανέμεται στα εκάστοτε φορολογικά έτη που γίνονται οι πληρωμές.

Υπάρχουν, πάντως, τρόποι για να αποφύγει κάποιος αυτή την παγίδα. Μία από αυτές είναι οι χρηματικές γονικές παροχές ή δωρεές. Αυτές είναι αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούνται εντός του έτους απόκτησης του ακινήτου. Η δήλωση της χρηματικής γονικής παροχής πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 μέσω της πλατφόρμας myProperty.

Είναι σημαντικό οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι η ΑΑΔΕ δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών για τις τραπεζικές συναλλαγές κατά την ηλεκτρονική δήλωση, καθώς οι ελεγκτικές διαδικασίες θα γίνουν αργότερα με στοιχεία από τις τράπεζες. Αν οι τράπεζες δεν επιβεβαιώσουν αυτές τις συναλλαγές και δεν παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τότε επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής με συντελεστή 10%, 20% ή 40%, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.

Όσον αφορά τις δαπάνες που σχετίζονται με επισκευές ή συντήρηση κατοικίας, αυτές δεν υπολογίζονται ως δαπάνες απόκτησης. Ωστόσο, αν περιλαμβάνουν προσθήκες ή επέκταση, τότε αυτές μπορεί να θεωρηθούν δαπάνες απόκτησης. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δαπάνη επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής κάθε συνιδιοκτήτη.

Πηγή: newsbomb.gr