Σύμφωνα με την έρευνα, οι κύριες δαπάνες περιλαμβάνουν: 20,7% για τρόφιμα και μη οινοπνευματώδη ποτά, 14,1% για στέγαση, και 13,1% για μεταφορές. Η λιγότερη δαπάνη αφορά την εκπαίδευση, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά και τον καπνό, με ποσοστό μόλις 3,4%. Παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών, με αύξηση 15,9%, παρατηρήθηκε στους τομείς των εστιατορίων, καφενείων και ξενοδοχείων, ενώ οι δαπάνες σε οινοπνευματώδη και καπνό παρουσίασαν την ελάχιστη αύξηση (0,9%).
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο κίνδυνος φτώχειας αγγίζει το 18,7% του πληθυσμού, ποσοστό που μειώνεται στο 13,8% όταν συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης τους. Ενδεικτικά, τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,8% του προϋπολογισμού τους για τρόφιμα, σε αντίθεση με το 19,6% των μη φτωχών.
Όσον αφορά τις δαπάνες για το λάδι και τα τρόφιμα, παρατηρείται αύξηση στα έλαια και τα λίπη (11,9%), τη ζάχαρη και τις μαρμελάδες (9,8%), καθώς και στα φρούτα (7,2%). Σημαντική μείωση στις δαπάνες παρατηρείται στα ψάρια (3,9%) και τον καφέ (1,2%).
Τα νοικοκυριά στην Αττική ξοδεύουν περισσότερα, με το 50% τους να δαπανούν πάνω από 1.315 ευρώ ανά μήνα. Το 2023, η μέση ετήσια δαπάνη στην Αττική ήταν 23.325,96 ευρώ, ενώ στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσό με 14.052,24 ευρώ. Από το 2008, οι οικογενειακές δαπάνες έχουν μειωθεί συνολικά κατά 20,5%.
Σημαντικές μεταβολές παρατηρούνται στη μέση μηνιαία κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση στη χρήση υγραερίου (11,7%) και φυσικού αερίου (7,2%), ενώ η ηλεκτρική ενέργεια σημείωσε πτώση κατά 9,2%. Παράλληλα, η κατοχή υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, αν και οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτου παρουσίασαν μείωση.
Το 2023, οι οικογένειες του φτωχότερου 20% αυξάνουν τις δαπάνες τους κατά 8,5%, ενώ οι οικογένειες του πλουσιότερου 20% κατά 15,7%, με το ποσοστό δαπανών για τρόφιμα να είναι 33,8% για τα φτωχά νοικοκυριά και 13,5% για τα πλούσια.
Πηγή: newsbomb.gr