Σύμφωνα με την έρευνα, το 77,3% των ασφαλισμένων αποχωρεί από την εργασία μόλις αποκτήσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ το 11,6% επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη. Ένα ποσοστό 4,9% των συνταξιούχων παραμένει στην εργασία για να ενισχύσει το εισόδημά του.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ηλικίες συνταξιοδότησης είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τα επίσημα όρια των 62 και 67 ετών, γεγονός που οφείλεται σε διάφορες ευνοϊκές διατάξεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, που περιλαμβάνουν συντάξεις για γονείς με ανήλικα τέκνα και ειδικά ταμεία. Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι η μέση ηλικία αρχής λήψης σύνταξης γήρατος για άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών είναι 58,6 έτη, με άνδρες και γυναίκες να διαχωρίζονται ελαφρώς (58,9 εναντίον 58,2). Ενδεχομένως, τα άτομα με κατώτερη εκπαίδευση να συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία, με μέσες τιμές 60,7 έτη.
Η πλειονότητα των συνταξιούχων (71,9%) σταμάτησε να εργαστεί κατά την συνταξιοδότηση, ενώ το 23,9% δεν είχε προγενέστερη εργασιακή εμπειρία. Εντούτοις, ένα 4,9% των συνταξιούχων επιστρέφει στην εργασία, κυρίως λόγω οικονομικών αναγκών ή ευνοϊκών συνθηκών.
Αναφορικά με την κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης, παρατηρείται ότι οι περισσότεροι άνδρες (91,0%) προσπαθούν να το επιτύχουν κυρίως μέσω δημόσιας ασφάλισης, ενώ σχεδόν το 43,0% των γυναικών δεν αναλαμβάνει σχετικές ενέργειες. Το 31,6% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών παίρνει σύνταξη, με το 0,8% να συνεχίζει να εργάζεται. Το ποσοστό των ατόμων που επιδιώκουν σύνταξη μέσω ιδιωτικής ή επαγγελματικής ασφάλισης είναι πολύ χαμηλό.
Πηγή: newsbomb.gr