Νέα Επιδοτήσεις και Προγράμματα Ανακαίνισης Σπιτιών Από το 2025

Νέα Επιδοτήσεις και Προγράμματα Ανακαίνισης Σπιτιών Από το 2025
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρει τις λεπτομέρειες σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2025. Το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» θα επικεντρώνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και θα έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη συνεργασία των τραπεζών. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν δάνειο που θα κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 ευρώ, με δυνατότητα αποπληρωμής εντός επτά ετών. Τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θερμομόνωση, την αλλαγή κουφωμάτων, την εγκατάσταση πράσινης στέγης, συστημάτων κλιματισμού και φωτοβολταϊκών.

Επιπλέον, το νέο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα προσφέρει επιδότηση που έχει αυξηθεί στο 60% από 40%. Το ποσό της ανακαίνισης ανέρχεται πλέον στις 13.330 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν έως 8.000 ευρώ, με το 50% να χορηγείται ως προκαταβολή. Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δεν απαιτείται να επαναλάβουν τη διαδικασία, αλλά πρέπει να αναρτήσουν τις αποδείξεις ανακαίνισης για να λάβουν την επιδότηση. Μια βασική προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης είναι η ενοικίαση του διαμερίσματος για τρία χρόνια.

Εντός του 2024, αναμένεται η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Τα αρχικά 13 οικόπεδα της ΔΥΠΑ που θα αξιοποιηθούν βρίσκονται σε περιοχές όπως η Παιανία, το Μαρούσι και η Νέα Ιωνία.

Πηγή: newsbomb.gr