Νέες ρυθμίσεις για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας το 2025

Νέες ρυθμίσεις για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας το 2025
Ερχόμενες αλλαγές στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας 2025 περιλαμβάνουν για πρώτη φορά κλιμακωτή επιβάρυνση σε περίπτωση καθυστερημένης καταβολής. Έχει καταργηθεί η πρακτική των δωρεάν παρατάσεων που προσέφερε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι προσαυξήσεις ισχύουν για διάστημα 1 έως 2 μήνες καθυστέρησης, ενώ μετά από αυτό το διάστημα η επιβάρυνση αφορά στη καταβολή διπλάσιου ποσού για τα τέλη κυκλοφορίας.

Η προθεσμία πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας 2025 είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Το ύψος των τελών είναι το ίδιο με πέρυσι και η ανάρτηση των νέων τελών αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου. Δεν θα δοθεί καμία παράταση, με τα πρόστιμα να είναι αυστηρά. Για πληρωμές από 1η έως 31 Ιανουαρίου επιβάλλεται πρόστιμο 25%, από 1η έως 28 Φεβρουαρίου 50%, και αν η πληρωμή καθυστερήσει και πέρα από την 28η Φεβρουαρίου, το πρόστιμο ανέρχεται στο 100%.

Παράλληλα, αναμένεται να εφαρμοστεί υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές για τα Ι.Χ. από 1η Ιανουαρίου 2025. Η διαδικασία επηρεάζει περίπου 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη αποστείλει ειδοποιήσεις. Οι ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις θα συνεχιστούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόχρεους να δηλώσουν την ορθή κατάσταση του οχήματός τους μέσω της εφαρμογής myCar μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Μέσω της εφαρμογής myCar, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν την κατάσταση του οχήματος (π.χ. αν έχει κλαπεί ή είναι σε ακινησία), utilizando τους κωδικούς TaxisNet. Οι φορολογικές υπηρεσίες θα διενεργήσουν τις απαιτούμενες διορθώσεις μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, ενώ οι οφειλές για τα τέλη κυκλοφορίας 2019 θα παραμείνουν εφόσον δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η διαδικασία βεβαίωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου.

Σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες προσκομίσουν εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την ανυπαρξία οφειλής οποιασδήποτε μορφής, η φορολογική υπηρεσία θα εξετάσει τη διαγραφή της οφειλής, είτε αυτή αφορά στα τέλη είτε στο πρόστιμο.

Πηγή: newsbomb.gr