Πτώση των τιμών καυσίμου στην Ελλάδα παρά τις διεθνείς εντάσεις στην Μέση Ανατολή

Πτώση των τιμών καυσίμου στην Ελλάδα παρά τις διεθνείς εντάσεις στην Μέση Ανατολή
Ένας από τους κύριους λόγους που οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί είναι οι διεθνείς εξελίξεις, ιδίως στις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με την αναμενόμενη τάση, οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, στο Newsbomb.gr.

Συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά περίπου 14% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Για τον Οκτώβριο του 2023, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) έφτασε στο 1,75 ευρώ/λίτρο, σε σχέση με τα 2,041 ευρώ/λίτρο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, η βενζίνη 100 οκτανίων κυμαίνεται τώρα στα 1,98 ευρώ/λίτρο, σε σύγκριση με 2,20 ευρώ/λίτρο της περασμένης χρονιάς, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει πέσει από 1,848 ευρώ/λίτρο σε 1,53 ευρώ/λίτρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που οι τιμές των καυσίμων παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας των φόρων που φτάνουν το 70%, η πρόσφατη μείωση σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση. Ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι, παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δεν παρατηρήθηκε άμεση επιρροή στις τιμές των καυσίμων. «Και τους προηγούμενους μήνες είχαμε εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν επηρεάστηκε το καύσιμο. Αντιθέτως, μειώθηκε κιόλας», υπογράμμισε.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι παρά την ευοίωνη αυτή τάση, ενδέχεται να υπάρξει αύξηση στο μέλλον αν οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδράσουν αρνητικά στην παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών. «Επειδή γίνεται μια γενικευμένη σύρραξη, δεν μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές», πρόσθεσε ο πρόεδρος. Η γενικότερη κατάσταση επιβεβαιώνει την εξάρτηση της αγοράς από τη ζήτηση και τις διεθνείς συγκυρίες, που επηρεάζουν άμεσα τις τιμές.

Πηγή: newsbomb.gr