Ριζικές Αλλαγές στις Διαθήκες και Κληρονομιές μετά από Οκτώ Δεκαετίες

Ριζικές Αλλαγές στις Διαθήκες και Κληρονομιές μετά από Οκτώ Δεκαετίες
Ριζικές μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε η κυβέρνηση όσον αφορά τις διαθήκες και τις κληρονομίες, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το πλαίσιο που ισχύει εδώ και 80 χρόνια. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, με τις νέες διαθήκες να γίνονται αποκλειστικά ψηφιακά και να διατυπώνονται από συμβολαιογράφο, κάτι που θα εξασφαλίσει σαφήνεια και θα περιορίσει τις αμφισβητήσεις που συχνά προκύπτουν από τις χειρόγραφες.

Σημαντική είναι και η αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων για συντρόφους που δεν είναι νομίμως παντρεμένοι, επιτρέποντας σε αυτούς που έχουν ζήσει μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα να κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία. Αντίθετα, μειώνεται δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων, ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι ίδιοι είναι υπερήλικες (80 ετών και άνω), αντικαθιστώντας τον υπάρχοντα νόμο που τους διέθετε κληρονομικά δικαιώματα.

Επιπλέον, επιτρέπεται πλέον η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που ήταν απαγορευμένο μέχρι σήμερα. Μέσω αυτών, οι γονείς μπορούν να συμφωνήσουν με τα παιδιά τους για την κατανομή της περιουσίας τους, χωρίς να υποχρεούνται να ακολουθήσουν τα ποσοστά της νόμιμης μοίρας.

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν επίσης και στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως σήματα ή πνευματικά δικαιώματα, δίνοντας περισσότερη ελευθερία στους κατόχους τους. Τέλος, θεσπίζονται χρονικά όρια για το κληρονομικό δικαίωμα εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για χρόνια μια περιουσία, προκειμένου να αποφεύγεται η απαξίωση και το μπλοκάρισμα της αξιοποίησής της.

Πηγή: newsbomb.gr