Απειλή Αφανισμού για τα Κυλικεία Σχολείων λόγω Επιβαρύνσεων από τη Φορολογία

Απειλή Αφανισμού για τα Κυλικεία Σχολείων λόγω Επιβαρύνσεων από τη Φορολογία
Ένας ολόκληρος κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό κίνδυνο αφανισμού, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ). Η κατάσταση έχει περιπλακεί λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που επιβάλλονται στα κυλικεία, ενώ η κυβέρνηση είχε αρχικά δημοσιεύσει απόφαση που περιλάμβανε εξαιρέσεις από μέτρα τεκμαρτής φορολόγησης για τα ελεύθερα επαγγελματίες. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προσδιόρισε τον φόρο με βάση 255 ημέρες ετησίως για τα κυλικεία των Δημοτικών σχολείων και 274 ημέρες για αυτά των Γυμνασίων και Λυκείων.

Η νέα αυτή ρύθμιση επιφέρει σοβαρές συνέπειες, καθώς οι φόροι που επιβάλλονται είναι υπερβολικά αυξημένοι, με τα κυλικεία να αντιμετωπίζουν επιβαρύνσεις 2.000-3.000 ευρώ επιπλέον. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια κρίσιμων προθεσμιών και δικαιωμάτων, όπως αιτήσεις για φοιτητικά επιδόματα και άλλες επιχορηγήσεις.

Η ΠΟΚΔΙΣ έχει επισημάνει τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, τονίζοντας ότι τα κυλικεία εξυπηρετούν συγκεκριμένο αριθμό ανήλικων μαθητών, οι οποίοι αποτελούν τη βασική τους πελατεία. Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχει περιοριστική λίστα με τα επιτρεπόμενα προϊόντα προς πώληση, τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.

Η διατίμηση των προϊόντων που πωλούνται στα κυλικεία έχει να αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, γεγονός που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων. Επιπλέον, οι μέσες ημέρες εργασίας δεν ξεπερνούν τις 135 ετησίως, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται το αναμενόμενο εισόδημα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι συχνά οι μαθητές προτιμούν να παραγγέλνουν delivery από τρίτους αντί να ψωνίζουν από τα κυλικεία, γεγονός που συνιστά οικονομική ζημία για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Η προβλεπόμενη διάταξη του ΦΕΚ 2436/Β, αναγνωρίζει την ανάγκη έκπτωσης από τον ελάχιστο καθαρό εισόδημα, αναδεικνύοντας την προσοχή που απαιτείται για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Οι προγραμματιζόμενες αλλαγές και οι καθυστερήσεις της ΑΑΔΕ, φαίνεται πως ενδέχεται να οδηγήσουν σε μαζικά κλεισίματα κυλικείων, εάν δεν διαφοροποιηθούν άμεσα οι συνθήκες που επικρατούν.

Πηγή: newsbomb.gr