Διαρκής Αγώνας για Αξιοπρεπείς Όρους στα Σχολεία και Μισθολογικές Αυξήσεις των Εκπαιδευτικών

Διαρκής Αγώνας για Αξιοπρεπείς Όρους στα Σχολεία και Μισθολογικές Αυξήσεις των Εκπαιδευτικών
Σε 24ωρη απεργία καλεί τους εκπαιδευτικούς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στις 23 Οκτωβρίου 2024, με συγκέντρωση στα Προπύλαια Αθηνών στις 12:00. Οι απαιτήσεις του κλάδου επικεντρώνονται σε ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, στην κατάργηση της αξιολόγησης, στην αποφυγή συμπτύξεων τμημάτων καθώς και στη λήψη μέτρων ασφαλείας για τα σχολεία, που θα χρηματοδοτούνται από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Η ΔΟΕ ζητά να επιστραφούν ο 13ος και 14ος μισθός και η μισθολογική κλιμάκωση του 2016-17, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εκπαιδευτικούς, και να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Επιπλέον, απαιτούν τη διασφάλιση 9μηνης άδειας ανατροφής, την εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με τους άλλους εκπαιδευτικούς, και μέτρα προστασίας κατά την άσκηση του παιδαγωγικού έργου τους.

Συγχρόνως, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί “αυξήσεων” 12€ και δηλώνουν την ανάγκη για αξιοπρεπείς εργαζόμενους και ασφαλείς εκπαιδευτικούς χώρους. Αναφέρουν ότι έπειτα από χρόνια μνημονίων, οι μισθοί τους έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πλεόνασμα άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει προκύψει από τις συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών. Ζητούν 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις Α’ – Β’ τάξεις, και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις, καθώς και μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων.

Η ΔΟΕ επισημαίνει ότι θίγεται η δημόσια εκπαίδευση, με τη κυβέρνηση να προχωρά σε καταργήσεις σχολικών επιτροπών και να οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σωματική και ψυχική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Αντιτάσσονται στην κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω αξιολόγησης και καταδικάζουν τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις απεργίες.

Εν κατακλείδι, η ΔΟΕ απευθύνει έκκληση για ενότητα, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα στον αγώνα για την παιδεία και τα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών, και προγραμματίζει περιφερειακές συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας.

Πηγή: newsbomb.gr