Ο Χρήστος Βέκιος: Ο Έλληνας μαθητής που ξεκίνησε από ένα λάπτοπ και κατέκτησε διεθνείς διακρίσεις στην πληροφορική

Ο Χρήστος Βέκιος: Ο Έλληνας μαθητής που ξεκίνησε από ένα λάπτοπ και κατέκτησε διεθνείς διακρίσεις στην πληροφορική
Ένα παλιό λάπτοπ που βρήκε τυχαία στο σπίτι του αποτέλεσε την αφορμή για την ενασχόληση του Χρήστου Βέκιου με την πληροφορική από την τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών. Σήμερα, ως μαθητής της Α’ λυκείου, διαπρέπει σε διεθνείς διαγωνισμούς, κατακτώντας τη 2η θέση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τη 9η παγκοσμίως στο πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist.

Ο Χρήστος περιγράφει την εμπειρία του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι «το καλοκαίρι είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist (MOSWC) 2024, κατακτώντας την 9η θέση». Ο διαγωνισμός αυτός αποσκοπεί στο να διδάξει νέους ηλικίας 13-22 ετών τη χρήση βασικών εφαρμογών γραφείου, όπως Word, PowerPoint και Excel, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο ψηφιακή.

Η ανακάλυψη του λάπτοπ τον οδήγησε αρχικά στο να παρακολουθεί μουσική και ταινίες, αλλά στην ηλικία των 10 ετών συνειδητοποίησε την πραγματική του αγάπη για τους υπολογιστές. Αφού παρακολούθησε βίντεο-οδηγούς, άρχισε να φτιάχνει ιστοσελίδες για φίλους και γνωστούς. Η συμμετοχή του σε διαγωνισμούς ρομποτικής του έφερε χρυσό μετάλλιο και διακρίσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια, ανακάλυψε τυχαία τον διαγωνισμό MOS και αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα σε ειδικό φροντιστήριο. Στην πρώτη του συμμετοχή, κατέκτησε την πέμπτη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο και τη δεύτερη χρονιά, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Microsoft Word. Αυτή η νίκη του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Καλιφόρνια για να διαγωνιστεί με μαθητές παγκοσμίως και να βιώσει πολιτισμούς και μέρη, όπως το Hollywood και η Disneyland.

Όσον αφορά την προετοιμασία, ο Χρήστος υπογραμμίζει πως είναι σφοδρή και απαιτητική. «Η συνεχής εξάσκηση και η πειθαρχία είναι τα κλειδιά για να φτάσει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο». Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργικών διεξόδων για τους νέους, δηλώνοντας ότι «ο διαγωνισμός MOS και παρόμοιοι είναι εξαιρετικά παραδείγματα που προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και απόκτηση εμπειριών».

Ο Χρήστος εκφράζει την ανησυχία του για την παραβατικότητα ανηλίκων, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία της πρόληψης και της δημιουργίας θετικών ενασχολήσεων για τη νεολαία. Ο ίδιος ελπίζει ότι περισσότερα παιδιά θα ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς όπως ο MOS, που προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες στην ανάπτυξή τους.

Πηγή: newsbomb.gr