Απώλεια για την Πολιτική Σκηνή με τον Θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Απώλεια για την Πολιτική Σκηνή με τον Θάνατο της Βάσως Παπανδρέου
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της πρώην Υπουργού Βάσως Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών. Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1944 στα Βαλιμίτικα Αιγίου. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία, αποκτώντας μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading. Αργότερα, δίδαξε στην Οξφόρδη.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ από το 1981 έως το 1985, καθώς και υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας μεταξύ 1985 και 1986. Ακολούθησαν οι θέσεις αναπληρωτή υπουργού για Βιομηχανία, Ενέργεια και Τεχνολογία, και Εμπορίου, καθώς και επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις.

Ως υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001), η Βάσω Παπανδρέου προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη μητρότητα, καθώς και για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Μετά την εισαγωγή και την τυποποίηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, θεσμοθέτησε τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στις εκλογές του 2002.

Η συμβολή της στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και η επιτυχής ολοκλήρωση μεγάλων έργων, την καθόρισαν ως μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική μορφή. Έχει επαινέσει τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη και προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, κερδίζοντας δημοσιότητα και αναγνώριση στον διεθνή τύπο, χαρακτηριστείσα ακόμα και ως “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας” και “Σιδηρά Κυρία”.

Επίσης, η Βάσω Παπανδρέου είχε πρωτοστατήσει σε προσπάθειες ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και υπερασπίστηκε τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, συμμετέχοντας ενεργά στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Η ομοιότητα του ονόματος της με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, είναι τυχαία.

Πηγή: newsbomb.gr