Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών και Δημόσια Οικονομία στην Ελλάδα

Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών και Δημόσια Οικονομία στην Ελλάδα
Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στην ΕΡΤ1 άνοιξε με αναφορά στο θέμα του πολέμου στο Λίβανο. Ο υπουργός τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα και επισήμανε ότι η πρώτη χώρα στην οποία θα κατευθυνθούν οι πρόσφυγες είναι η Τουρκία, καθώς είναι γειτονική και ασφαλής χώρα. Διασφάλισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση με προσοχή.

Αναφερθείς στη μεταναστευτική πολιτική, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Γερμανία αναγκάζεται να υιοθετήσει μέτρα που αποκλίνουν από το μέχρι πρότινος πλαίσιο, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας. Ο Μ. Βορίδης σημείωσε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μετανάστευσης ως ζήτημα ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο υπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές δυνάμεις που διαφώνησαν με τη χρηματοδότησή του. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση του φράχτη, υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό να αναδειχθούν οι θέσεις της Ελλάδας.

Στην εξέλιξη της συζήτησης, ο υπουργός αναγνώρισε την βελτίωση στην κατάσταση ελληνοτουρκικών σχέσεων, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού. Τόνισε την ανάγκη για συνεργασία ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και ανέφερε ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου έχουν μειωθεί ή και εξαφανισθεί.

Στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος, ο Βορίδης διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν κάνουν αντιπολίτευση. Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαγραφή του βουλευτή Χρήστου Σαλμά, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Όσον αφορά την οικονομία, ο υπουργός τόνισε ότι οι ιδιωτικές καταθέσεις συνεχώς αυξάνονται, υποδεικνύοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Σημείωσε ενδεικτικά την κατάργηση του φόρου στα μικρά σκάφη έως 7,5 μέτρα, ως παράδειγμα της πολιτικής στήριξης των πολιτών.

Κληθείς να απαντήσει για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, επισήμανε ότι αυτό εξαρτάται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής σταθερότητας και πλεονασμάτων.

Κλείνοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν επανέλθει στα επίπεδα πριν την κρίση, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει μια πιο υγιή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική.

Πηγή: newsbomb.gr