Δημιουργία Βιώσιμης και Συμπεριληπτικής Ανάπτυξης στην Ελληνική Οικονομία

Δημιουργία Βιώσιμης και Συμπεριληπτικής Ανάπτυξης στην Ελληνική Οικονομία
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (SEV), θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει μια «συνταγή» για βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας. Απάντησε ότι υπάρχει –οι κατακτήσεις και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλή πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική υπευθυνότητα και η προβλεψιμότητα είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Η δημιουργία ενός διακριτού δανειακού σκέλους ύψους 17 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζει πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, ενώ η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει δώσει δάνεια σε 48.526 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στον τακτικό προϋπολογισμό, που πλέον αγγίζουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σημαντικά έργα υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια, προσφέροντας ευκαιρίες σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Επίσης, έχει επιτευχθεί μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην αγορά εργασίας, ενώ νέα φορολογικά κίνητρα έχουν εισαχθεί για επενδύσεις και καινοτομία.

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ψηφιοποίηση κρατικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας τις συναλλαγές με το δημόσιο. Μια ακόμα κομβική μεταρρύθμιση αφορά την εξωστρέφεια των ΑΕΙ, που συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των νέων δεξιοτήτων.

Οι 20 κατακτήσεις που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στη χρηματοδότηση, τη θεσμοθέτηση νέων πλαισίων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων κατά τις κρίσεις.

Αναφορικά με τις 10 μεταρρυθμίσεις που επίκεινται, επισημάνθηκε πως περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, ολοκλήρωση ψηφιοποίησης του κράτους, επενδύσεις σε υποδομές και εκπαίδευση.

Πηγή: newsbomb.gr