Ελληνικός Αντι-Drone Θόλος και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας

Ελληνικός Αντι-Drone Θόλος και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», λίγο πριν η πλοίο αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ. Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ, ενώ συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας απηύθυνε ομιλία στο πλήρωμα και τον Κυβερνήτη της φρεγάτας, επισημαίνοντας τη σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα για τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ. Του τόνισε ότι η δυνατότητα άμυνας αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης για την Ελλάδα και ότι οι ορίζοντές της πρέπει να είναι ευρείς, περιλαμβάνοντας τις Βαλκανικές χώρες, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο.

Αναφερόμενος στις αποστολές της φρεγάτας, ο Υπουργός σημείωσε ότι η «ΣΠΕΤΣΑΙ» αναλαμβάνει το έργο της προηγούμενης φρεγάτας «ΨΑΡΑ», η οποία – σύμφωνα με τον ίδιο – εκτέλεσε υποδειγματικά την αποστολή της. Επιπλέον, εξέφρασε υπερηφάνεια για τη χρήση του πρωτοποριακού αντι-drone συστήματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», το οποίο έχει ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης και θα είναι σημαντικό εργαλείο προστασίας στις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη το Ναυτικό να εκπαιδεύει τα πληρώματά του, αναγνωρίζοντας το καθήκον τους απέναντι στην Πατρίδα ενώ τους ενημέρωσε ότι στέλνονται σε περιοχή κινδύνου. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή επιστροφή στο πλήρωμα, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο υπουργός δώρισε στον Κυβερνήτη της φρεγάτας ένα εικόνισμα του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, και αναχώρησε με τις καλύτερες ευχές για την αποστολή τους.

Πηγή: newsbomb.gr