Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στο CERN και η Στήριξη της Ελλάδας στην Πυρηνική Έρευνα

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης στο CERN και η Στήριξη της Ελλάδας στην Πυρηνική Έρευνα
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο κορυφαίο κέντρο πυρηνικών ερευνών παγκοσμίως, το CERN, εστιάζοντας στη σωματιδιακή φυσική. Στην αποστολή συμμετείχαν η Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδια για Έρευνα και Καινοτομία, Ζωή Ράπτη, και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στις εγκαταστάσεις, ο υπουργός συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο Κωνσταντίνο Φουντά, καθώς και με τον πρέσβη Ιωάννη Γκίκα, επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα πειράματα του CERN, καλύπτοντας τον οικονομικό της προϋπολογισμό με 12 εκατομμύρια ευρώ, που καταβάλλονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Στο CERN εργάζονται περίπου 200 Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον γενικό διευθυντή του CERN για την πρόσκληση και την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το σημαντικό έργο που επιτελείται εκεί. Τόνισε τη θέση της Ελλάδας ως ιδρυτικού μέλους του CERN και την στήριξή της για τη διατήρηση του ρόλου του ως ηγέτη στην έρευνα της φυσικής υψηλών ενέργειας. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της βασικής έρευνας του CERN για την καινοτομία και την εκπαίδευση στη βιομηχανία στην Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη στήριξης της Ε.Ε. προς το CERN, με έμφαση στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Πηγή: newsbomb.gr