Η Ιστορική Ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Παύλο Μπακογιάννη και η Κληρονομιά του Αδόκητου Αιματηρού Τέλους

Η Ιστορική Ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Παύλο Μπακογιάννη και η Κληρονομιά του Αδόκητου Αιματηρού Τέλους
Πριν από 35 χρόνια, ο Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες της «17 Νοέμβρη» στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου. Λίγες ώρες αργότερα, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκφώνησε μια σύντομη αλλά ιστορική ομιλία στη Βουλή, διάρκειας μόλις 48 δευτερολέπτων, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της σε όλους τους πολιτικούς.

Στην ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιέγραψε τη δολοφονία ως ένα πολιτικό έγκλημα που προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών κι αναγνώρισε την σοβαρότητα του πλήγματος για την Νέα Δημοκρατία, αλλά και την προσωπική του δοκιμασία. Με δάκρυα στα μάτια, κάλεσε τους παριστάμενους να προστατεύσουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, ενώ ευχήθηκε: «Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο».

Η διατύπωση αυτή δημιούργησε ένα μοναδικό κλίμα ενότητας σε μια περίοδο πολιτικών παθών και εχθρότητας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας: «Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι».

Πηγή: newsbomb.gr