Η Στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρόοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Η Στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρόοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια ενός εργασιακού πρωινού στους υπουργούς της άτυπης Ομάδας «Φίλοι Δ. Βαλκανίων» στην ΕΕ και στους έξι Υπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε την πολιτική στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη εν μέσω των τωρινών γεωπολιτικών προκλήσεων. Υπογράμμισε ότι η προσχώρηση στην ΕΕ επιφέρει συγκεκριμένες και αυστηρές υποχρεώσεις, όπως ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και οι σχέσεις Καλής Γειτονίας.

Ανέφερε επίσης τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει μια εναρμόνιση των εσωτερικών πολιτικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με τεχνική βοήθεια και τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την πολύχρονη συμμετοχή της στην ΕΕ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων εξαρτάται από τις ίδιες τις χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γεραπετρίτης και οι ομόλογοί του αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων και την προώθηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των χωρών. Σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η προώθηση της Ατζέντας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κρίσιμους τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα.

Πηγή: newsbomb.gr