Στρατηγική Μείωσης Δημοσίου Χρέους με Επενδυτική Πολιτική και Δημοσιονομική Σύνεση

Στρατηγική Μείωσης Δημοσίου Χρέους με Επενδυτική Πολιτική και Δημοσιονομική Σύνεση
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε τη σημασία του συνδυασμού δημοσιονομικής συνέπειας και φιλοεπενδυτικής πολιτικής για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Η συζήτηση έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο στόχος είναι να μειωθεί το ελληνικό χρέος από το 162% του ΑΕΠ το 2024 στο 149% το 2025 και 133,4% το 2028. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο από το ιταλικό, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 137,5% του ΑΕΠ το 2027.

Η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,2% για το 2024, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά την ανάπτυξη στο 2,3%. Οι προβλέψεις αυτές είναι αισθητά υψηλότερες σε σύγκριση με την εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,8% στην ευρωζώνη. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και να διαχειρίζεται το έλλειμμα προσέχοντας ώστε αυτό να παραμένει κοντά στο μηδέν.

Αναφορικά με τις μισθολογικές αυξήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα αιτήματα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τους γενικούς στόχους της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η χώρα έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η δημοσιονομική σύνεση για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη από τις αγορές.

Πηγή: newsbomb.gr