Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας για Ασφάλεια και Ανοικοδόμηση

Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας για Ασφάλεια και Ανοικοδόμηση
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψαν μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα γίνεται το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει διμερή συμφωνία με την Ουκρανία, έπειτα από τη συμμόρφωσή της με την Κοινή Δήλωση των G7 για τη μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί βήμα προς την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας. Πέρα από την ασφάλεια, η συμφωνία εστιάζει στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, την ενέργεια, καθώς και την πολιτιστική συνεργασία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανοικοδόμηση, ιδίως της Οδησσού, αποκτά μεγάλη σημασία, με τον Πρωθυπουργό να έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην εν λόγω διαδικασία κατά την επίσκεψή του εκεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αμοιβαία δέσμευση για συνεργασία στις εταιρείες των δύο χωρών, αναδεικνύοντας έτσι τις προοπτικές για συνεργασίες σε τομείς όπως η παραγωγή και μεταφορά πράσινης ενέργειας, οι θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics. Η Ελλάδα είχε ήδη προχωρήσει στην οργάνωση ενός μεγάλου Συνεδρίου για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας τη δέσμευσή της στο θέμα αυτό.

Τέλος, σχετικά με τη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, διασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα την εσωτερική αμυντική της ικανότητα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Πηγή: newsbomb.gr