Η μαγεία και η αγριότητα στις Βάκχες του Ευριπίδη υπό τη σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου

Η μαγεία και η αγριότητα στις Βάκχες του Ευριπίδη υπό τη σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου
Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, μία τραγωδία που εξερευνά τον μυστικισμό, την έκσταση και τη βαρβαρότητα, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώνει την περιοδεία της στην Ελλάδα και την Κύπρο, με πέντε τελευταίες παραστάσεις από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο «Σχολείον την Αθήνας» – Ειρήνη Παπά.

Η τραγωδία αφηγείται την ιστορία του Διονύσου που φτάνει στη Θήβα, όπου ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να τον αναγνωρίσει ως Θεό και να επιτρέψει τη διάδοση της νέας θρησκείας. Αυτή η άρνηση προκαλεί την οργή του θεού και οδηγεί σε μια τραγική ανατροπή, καθώς ο Πενθέας οδηγείται στην καταστροφή από τη μητέρα του.

Στον πυρήνα της τραγωδίας βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον θεό, η διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και των ακραίων ενστίκτων που οδηγούν στη βία. Ο Ευριπίδης καταπιάστηκε με πρωτόγνωρες ανθρώπινες συμπεριφορές, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της βαρβαρότητας και της απουσίας κοινωνικής συνύπαρξης.

Επιπλέον, η παράσταση αντλεί τη θεατρική της αξία από την ενασχόληση του Ευριπίδη με τις ανθρώπινες ταυτότητες, πολιτικές και ατομικές, εστιάζοντας στις συνέπειες της αλλοτρίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι «Βάκχες» αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς λειτουργούν και ως μια αναφορά στον θάνατο της αρχαίας τραγωδίας.

Η διασκευή της παράστασης είναι του Γιώργου Χειμωνά, ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Διόνυσος), Μαριάννα Δημητρίου (Τειρεσίας), Αλεξία Καλτσίκη (Αγαύη), Θέμης Πάνου (Κάδμος), Αργύρης Πανταζάρας (Πενθέας), Διονύσης Πιφέας, Φώτης Στρατηγός και άλλοι.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών και περιέχει σκηνές γυμνού και βίας, ενώ γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού.

Πηγή: newsbomb.gr