Επικοινωνία στο Διάστημα: Η Πρωτοπορία της NASA με την Psyche μέσω Λέιζερ και Υπέρυθρης Τεχνολογίας

Επικοινωνία στο Διάστημα: Η Πρωτοπορία της NASA με την Psyche μέσω Λέιζερ και Υπέρυθρης Τεχνολογίας
Τα πλοία που ταξίδευαν τη νύχτα χρησιμοποιούσαν κώδικα Μορς με φανάρια και παραθυρόφυλλα για επικοινωνία. Αυτή η βασική αρχή έχει προσαρμοστεί ώστε η NASA να επικοινωνεί με την αποστολή της Psyche, που βρίσκεται 240 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, σε έναν αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα. Αν και η επικοινωνία αυτή δεν γίνεται με οπτική επαφή, το μήνυμα μεταφέρεται μέσω υπέρυθρης φωτεινής συχνότητας.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του πειράματος Deep Space Optical Communications, η Psyche εξοπλίζεται με έναν πομποδέκτη λέιζερ που συντονίζεται σε συγκεκριμένη υπέρυθρη συχνότητα. Αυτή η επιλογή επιτρέπει την αποστολή δεδομένων με ρυθμούς ανώτερους από αυτούς που προσφέρουν οι παραδοσιακές ραδιοσυχνότητες για αποστολές στο διάστημα. Στην πραγματικότητα, το πείραμα κατάφερε να μεταδώσει δεδομένα με ρυθμό 267 megabits ανά δευτερόλεπτο όταν το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση αντίστοιχη εκείνης του Άρη.

Ειδικότερα, η Psyche έφτασε σε νέο ορόσημο το Ιούνιο, όταν η απόσταση από τη Γη ανήλθε στα 390 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρόλο που ο ληφθείς ρυθμός δεδομένων ήταν 6,25 megabits ανά δευτερόλεπτο, αυτός παραμένει υψηλός σε σύγκριση με άλλα συστήματα ραδιοσυχνοτήτων. Στη διάρκεια αυτής της φάσης του πειράματος, η NASA έστειλε ένα βίντεο υπερ-υψηλής ευκρίνειας με μια γάτα που κυνηγούσε έναν κόκκινο δείκτη λέιζερ, αποδεικνύοντας την ικανότητα του συστήματος να διαχειρίζεται το εύρος ζώνης.

Η πρώτη φάση δοκιμών ολοκληρώθηκε, αποδεικνύοντας ότι η μείωση του ρυθμού δεδομένων είναι ανάλογη με την αύξηση της απόστασης. Προγραμματίζεται μια δεύτερη φάση για τον Νοέμβριο, όπου ο πομποδέκτης λέιζερ θα ενεργοποιηθεί ξανά, με στόχο να εδραιώσει τη λειτουργία του συστήματος για πάνω από ένα χρόνο, πριν από την αναμενόμενη άφιξη της Psyche στον αστεροειδή-στόχο της το 2029. Μια εφεδρική ραδιοσυχνότητα θα διατηρηθεί σε περίπτωση που το λέιζερ αποτύχει.

Πηγή: newsbomb.gr