Η Αξία του Αστεροειδούς Ψυχή και η Αποστολή της NASA για την Εξερεύνησή του

Η Αξία του Αστεροειδούς Ψυχή και η Αποστολή της NASA για την Εξερεύνησή του
Η NASA έχει ενημερώσει για την πιθανή σύνθεση του αστεροειδούς 16 Psyche και την εντυπωσιακή του αξία, η οποία υπολογίζεται στα 10.000.000.000.000.000.000 δολάρια. Ο εν λόγω αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από 172 χρόνια από τον Ιταλό αστρονόμο Annibale de Gasparis, φέρει τον αριθμό 16 διότι ήταν ο 16ος που ανακαλύφθηκε και το όνομά του προέρχεται από τη θεά της ψυχής στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Το διαστημικό σκάφος της NASA εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το Κέντρο Διαστήματος Κένεντι στη Φλόριντα στις 13 Οκτωβρίου 2023. Θα ακολουθήσει μια μακρινή πορεία 2,5 δισεκατομμυρίων μιλίων με σκοπό να εξερευνήσει τον αστεροειδή. Ο 16 Psyche διακρίνεται για το ακανόνιστο σχήμα του, που μοιάζει με πατάτα, με πλάτος 173 μιλίων (280 χιλιομέτρων) στο ευρύτερο σημείο του και μήκος 144 μιλίων (232 χιλιομέτρων).

Μέχρι πρόσφατα, ο αστεροειδής θεωρείτο ότι αποτελείτο κυρίως από μέταλλο. Ωστόσο, οι τελευταίες παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι αποτελεί πιθανώς ένα μείγμα μετάλλου και πυριτικού άλατος, το οποίο είναι παρόν επίσης στο γυαλί και την άμμο. Αυτό σημαίνει ότι το μέταλλο μπορεί να αντιπροσωπεύει το 30% έως 60% του συνολικού όγκου του αστεροειδούς. Η συγκεκριμένη σύνθεση έχει προσδιοριστεί μέσω παρατηρήσεων με ραντάρ και μετρήσεων θερμικής αδράνειας.

Η επιστήμονας Wendy Caldwell από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος δήλωσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο αστεροειδής περιέχει κυρίως νικέλιο και χαλκό. Παρόλο που η NASA έχει δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο της Ψυχής, η ακριβής της σύνθεση θα παραμείνει άγνωστη μέχρι να εξεταστεί από κοντά. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στον 16 Psyche από τον Αύγουστο του 2029 έως τον Νοέμβριο του 2031.

Πηγή: newsbomb.gr